Senaste nytt

Här hittar du uppdateringar om mina senaste jakter!

Lördagen den 4 Mars, 2023


Denna lördagen tog jag ett spontant pass, jag bestämde mig att åka och jaga runt lunch efter att jag säkerställt att jag hade backup med hund. 

På vägen ut bestämde jag mig för vilket pass jag skulle vaka på men när jag kom fram låg vinden helt fel så jag fick planera om snabbt då jag bara hade 2 timmar innan solen gick ned. 

Jag valde ett pass som låg bättre i vinden och där det brukar passera hjortar. 

Efter ca 30 minuter i det fina men kalla vädret skymtade jag två hjortar långt bort på grannmarken, de kom aldrig närmare utan betade en stund innan de återvände in i skogen. 

Ytterligare en timme gick och nu var jag inne på den sista heta timmen, men inte en hjort skymtades. 

När det började kännas hopplöst och kylan började krypa på bestämde jag mig för att börja packa ihop men valde att ta upp min termiska handkikare för att scanna av skogen... skogen lös upp av hjortar i den!

Jag kunde räkna till ett tiotal, lade ned kikaren och 5 minuter senare stod det en grupp på 23 hjortar framför min på 80m avstånd. Jag inväntade rätt läge på en kalv och tryckte av. Skottet tog perfekt och den föll knall fall, gruppen flyttade sig runt mitt torn och placerade sig på 80m avstånd på andra sidan. jag siktade länge och väl men valde att inte skjuta någon mer, betraktade de fina djuren i säkert 20 minuter innan jag klättrade ned och började ta hand om den kalv jag fällt. 


En riktigt fin jaktdag att minnas!

Lördagen den 19 november, 2022


Denna lördag var det planerat drevjakt.

Daniel från Vetlanda kom upp och släppte sina 2 taxar och det gav riktigt bra utdelning. 

Första släppet var på den lilla marken och unghunden hittade en grupp dov nästan omedelbart, 

djuren gick loss men lyckades ta sig förbi alla skyttar placerade på hygget och fältet. 

Djuren gick över till stora marken och där satt en av våra skyttar som fick en fin herre rakt i famnen och efter att denna låg lyckades samma skytt fälla även en kalv. 

Efter att vi tagit hand om de fällda vilten släppte vi på nytt, denna gången släpptes den äldre och mer rutinerade taxen som efter bara ett par minuter hade upptag. Dessa djur sprang ur marken men hunden gav sig inte och de kom efter en stund tillbaka ett par gånger. Medan taxen drev fick samma skytt som tidigare en råget med perukhorn i sitt pass, vanligtvis jagar vi inte rådjur på denna marken men eftersom denna hade just perukhorn så togs denna bort. 

Eftersom den äldre taxen var på långdrev så släpptes även unghunden igen och det dröjde inte länge förrän den äldre taxen kom tillbaka med en hind och en kalv. Kalven kom i mitt pass men på rätt långt avstång och hundföraren Daniel kunde förvalta denna chans väl och kalven låg. 

Vi tod hand om dessa djur och grillade lite korv. 

Efter maten gjorde vi ett sista släpp, då med den äldre taxen igen. 

Hon fick ganska snabbt upptag och samtidigt kom det en grupp mellan mig och min brors pass. 

Jag hade en riktigt fin chans på en av de större herrarna i gruppen men vågade inte riktigt då jag hade högt gräs ivägen stundtals, dessa djur gick förbi min brors pass men vinkeln kändes fel för honom och de vandrade vidare till

skytten som redan tidigare fällt två doch och ett rådjur. 

Han lyckades fälla den större herren i gruppen och detta blev dagens sista fällda vilt. 

Totalt fyra dov, varav två större herrar, och en råget.

Kort och gott en mycket bra dag!


Skit jakt

Lördagen den 29 oktober, 2022


Lördagen var egentligen inte planerat någon jakt alls men runt lunchtid kände jag att det ändå vore trevligt att

vaka en kort stund denna dag. 

Bestämde att jag skulle sätta mig de två sista ljusa timmarna, egentligen bara för att vara ute i naturen en stund. 

Jag kom till markerna runt 15.30, parkerade bilen och började bege mig mot den bestämda platsen för dagens vakjakt. 

Redan påväg till passet såg jag att det stod en grupp dovhjort vid tornet, jag försökte göra en ansmygning men vinden låg fel och de begav sig därifrån och in i skogen. 

Jag gick ändå tilll tornet och hoppades att de skulle visa sig igen, redan efter ca tio minuters väntande kom två kalvar och två hindar fram. De gick ut på åkern och betade sig närmare mig, vid ca 70m från mitt pass fick jag chansen på en av kalvarna. 

Skottet tog dessvärre inte riktigt som önskat så kalven reste sig och gick några meter innan jag fick ett andra skott på plats för att avsluta så allt gott trots det. 

Skottet tog lågt i bröstkorgen och gick ut genom frambenet men andraskottet avslutade korrekt. 

Tisdagen den 11 oktober, 2022


Denna dag var tanken att jag själv skull vaka på dov men två av min jaktkamrater anslöt.

Vi hade bara ca. två timmar skjutljus kvar när vi väl var på plats så vi placerade ut oss strategiskt på marken.

Vi behövde inte vänta länge förrän första viltet dök upp i pass hos en av mina kamrater, en dovkalv kom vandrandes ensam på ett hygge. Kamraten hade inte läge omedelbart men behövde inte vänta mer än ett par minuter innan det kom och skottet brann av. 

Dessvärre tog inte skottet riktigt som tänkt, lågt och för långt bak. Kalven var dock kvar på plats och avfångningsskott avslutade lidandet. Kamraten tog in sin kalv i slakthuset och vi andra två fortsatte vaka den sista timma vi hade kvar. Jag behövde inte vänta länge innan jag skymtade en ensam kalv komma gåendes rakt emot mig i mitt pass. Efter ca 10 minuters väntan kom chansen, kalven vände upp bredsidan på ca. 80m avstånd.

Jag fick en bra hjärt/lung träff så kalven blev kvar på plats och således började även mitt arbete att lasta viltkorgen och bege mig till slaktboden. Söndagen den 9 oktober, 2022


Jag och min fru hade spenderat Lör-Sön på Nääs fabriker för lite avkopplande bad, god mat och en barnledig natt. 

Söndagsmorgonen vaknade jag tidigt, det var en frostbiten morgon utanför rummet. 

Jag hade redan dagen innan planerat att söndagseftermiddagen skulle gå i jaktens spår, säkerställt med markägare att jag fick komma och vaka samt att min bror fick följa med. 

Min far, mina bröder och jag tog jägarexamen samtidigt, Daniel som följde med denna dag är den som jagat minst av oss fyra. 

Vi bestämde att vi skulle vara ute vid marken kl 16 för att sitta de sista timmarna av ljus och vaka på dov. 

Förutom den vind som blåste var det en riktigt fin kväll och det tog ungeför en timma innan min bror siktade 5 dov ca 100-150m från sitt pass. 

Han höll ett vakande öga på dem och hade såklart en förhoppning om att de skulle röra sig åt hans håll. 

Under tiden han spanade på de fem doven fick jag syn på en hind som kom smygande ut i mitt pass, jag satt och tittade på den länge för att se om hon hade kalv med sig. 

Hon vandrade närmare mig sakta men säkert och efter 15-20 minuter hade jag läget jag väntat på, jag lägger an, siktar och säkrar av, då kommer kalven ut från skogen och ansluter. Jag säkrade då på igen och fokuset bytte till kalven, dessvärre fick jag aldrig läge på kalven som hela stunden stod riktad mot mig innan de vände in i skogen igen. 

Precis när hinden och dess kalv åter vandrat in i skogen ropar min bror på radion att nu hade han 10 dov vid sig varav en grupp om 5 stod inom skjuthåll (50-60m), jag sade åt honom att det är ok att skjuta om han har läge och känner sig säker. 

Skottet gick en halvminut efter mitt godkännande och min bror hade fällt sin första dovhjort, en riktigt fin spets!

Grattis Daniel till ditt andra vilt och en riktigt fin spets som jag hoppas kommer smaka gott och pryda väggen fint. 

Följ gärna min jakt på instagram och youtube!

tornblad_hunting